top of page

CGM: Τι φέρνει το 2020 για τον διαβήτη;

Η εξέλιξη της τεχνολογίας προσφέρει ολοένα και πιο αποτελεσματικές λύσεις στη διαχείριση του διαβήτη, με σημαντικά οφέλη για τα άτομα που συμβιώνουν καθημερινά με αυτόν: καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος, μικρότερος χρόνος σε υπογλυκαιμία και υπεργλυκαιμία, μεγαλύτερη ασφάλεια στη λήψη αποφάσεων, λιγότερα άγχη και περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Κάθε χρόνο η συνεχής καταγραφή γλυκόζης (Continuous Glucose Monitoring - CGM) αποκτά νέους πιστούς φαν σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο ότι στην εποχή μας τα CGMs -συχνά μάλιστα σε συνδυασμό με αντλίες ινσουλίνης- αποτελούν κορυφαία επιλογή για πολλά άτομα με ΣΔΤ1 και επαγγελματίες υγείας.


Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στo 55o συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μελέτης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes - EASD) στη Βαρκελώνη, η A. Menarini Diagnostics παρουσίασε το πολλά υποσχόμενο νέο της προϊόν, το GlucoMen Day, ένα σύστημα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης σε πραγματικό χρόνο (rt-CGM, Real Time Continuous Glucose Monitoring System) που αναμένεται να κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο 2020. Το GlucoMen Day είναι το αποτέλεσμα της εικοσαετούς πείρας της εταιρείας στον χώρο της συνεχούς καταγραφής και της δημιουργικής συνεργασίας με την AgaMatrix Holdings LLC, μία εταιρεία που επενδύει στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για τον διαβήτη.



Το νέο CGM της Menarini τοποθετείται στην κοιλιακή χώρα, λαμβάνει δεδομένα από τον υποδόριο ιστό και έχει διάρκεια ζωής 14 ημερών. Μία νέα μέτρηση εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone ή smartwatch σου κάθε ένα λεπτό, που ουσιαστικά είναι ο μέσος όρος 6 επιμέρους μετρήσεων που το σύστημα πραγματοποιεί ανά 10 δευτερόλεπτα. Το GlucoMen Day διαθέτει ειδοποιήσεις και συναγερμούς (alerts και alarms) και η τοποθέτηση του αισθητήρα δεν προϋποθέτει την εισαγωγή βελόνας στο δέρμα. Για την πληρέστερη λειτουργία του CGM απαιτείται καθημερινή βαθμονόμηση του συστήματος (αρκεί 1 μέτρηση αίματος την ημέρα). Η σύνδεση του καταγραφικού με την ηλεκτρονική συσκευή μετάδοσης των αποτελεσμάτων γίνεται ασύρματα μέσω bluetooth. Μάλιστα υπάρχει ειδικά σχεδιασμένη και εύχρηστη (εκ πρώτης όψης) εφαρμογή σε κινητά IOS και Android, που επιτρέπει τη συλλογή και αποθήκευση δεδομένων από το σύστημα GlucoMen Day, την εμφάνιση προφίλ διακύμανσης γλυκόζης (διάγραμμα) με ένδειξη τάσης και δυνατότητα αποστολής των δεδομένων στον επαγγελματία υγείας ή σε άλλα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τη φροντίδα του ατόμου με διαβήτη (caretakers, π.χ. γονείς). Μέσω του ειδικού λογισμικού GlucoLog της MENARINI θα μπορεί ο επαγγελματίας υγείας ή οι γονείς/φροντιστές κτλ. να παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο όλες τις προηγούμενες παραμέτρους με τη χρήση ενός κωδικού πρόσβασης. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα το σύστημα να επικοινωνεί με open apps που υπάρχουν στο διαδίκτυο (όπως XDrip και Nightscout).



To σύστημα GlucoMen Day αποτελείται από έναν πομπό μετάδοσης δεδομένων (transmitter), στο κάτω μέρος του οποίου βρίσκεται το ινίδιο του αισθητήρα εξωτερικής διαμέτρου (OD) μόλις 0,3 χιλιοστών. Ο πομπός παραμένει σταθερός στην επιφάνεια του δέρματος χάρη στο ενσωματωμένο αυτοκόλλητο διαστάσεων 3,5 x 2,5 εκατοστών. Το πάχος του transmitter είναι 7 χιλιοστά, ελαφρώς μεγαλύτερο από αυτό του Freestyle Libre, αλλά μικρότερο από το CGM της Dexcom (μοντέλο G6). Σχετική μελέτη μάλιστα που παρουσίασε η εταιρεία στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσης του Glucomen Day έδειξε ότι μόνο στο 1% των περιπτώσεων παρουσιάστηκε κάποιου είδος ερεθισμός στο δέρμα, στην περιοχή που τοποθετείται το αυτοκόλλητο.


Τέλος, ένα σπουδαίο χαρακτηριστικό του νέου CGM είναι το περιορισμένο περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Πράγματι, ο σχεδιασμός του προϊόντος έγινε με αυξημένη οικολογική συνείδηση, όπως αποκαλύπτει κι ο συγκριτικός πίνακας που δημοσίευσε η Menarini στη Βαρκελώνη. Για το GlucoMen Day θα απαιτηθούν σε βάθος πενταετίας μόλις δύο πομποί (transmitters) και μία, μοναδική συσκευή εισαγωγής του CGM στο σώμα (inserter), την ώρα που τα λοιπά συστήματα απαιτούν την κατανάλωση περισσότερου πλαστικού για να "επιβιώσουν". Αυτή είναι μια άκρως ενθαρρυντική είδηση για το μέλλον των συστημάτων διαχείρισης του διαβήτη και το συγκεκριμένο CGM αποδεικνύει πως η τεχνολογία μπορεί και πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.


Περιμένουμε το GlucoMen Day με ανυπομονησία. Μακάρι ο δρόμος της αποζημίωσης να μην είναι μακρύς! Η τεχνολογία είναι για όλους, και μας κάνει να ζούμε καλύτερα.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ


Η παρούσα δημοσίευση χορηγείται από την MENARINI ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ - ΙΑΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΑΕΒΕ.

Το SWEETSTORIES υποστηρίζει την πλήρη διαφάνεια στις συνεργασίες με οικονομικό ή υλικό αντάλλαγμα

ή εν γένει παροχές υπό τη μορφή χορηγίας.


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page